ENRIC SERRA AUQUÉ (1859-1918)

Retrat
Firmat E. Serra
Atribuït a Enric Serra Auqué
Llàpis gras sobre paper
Mides ?
Any ?Enric Serra Auqué (Barcelona 1859 - Roma 1918)

És molt probable que fos el fill petit de Salvador Serra Llorens (c.1820-?), sabater de Reus i de Gertrudis Auque Fort (1820-?).

1874. Enric Serra va ingressar com alumne de l'Escola de Belles Arts de Barcelona, la Llotja, i els seus mestres van ser el pintor Ramon Martí Alsina i l'escultor Domènec Talarn Ribot (1812-1902).

1877. El col.leccionista belga Georges Gernaud li va adquirir la obra La Pau. Aquell any sabem que va pintar el dibuix a tinta Soldats amb gitana (croquis del natural, Hostalrich).

1878 o 1879. Quan tenia 20 anys va viatjar a Roma per ampliar els seus estudis gràcies a una beca dels germans Masriera, els platers Torruella i el marquès de Castellvell. Esdevingué soci del Cercle Internacional i membre de l'acadèmia Chigi on va fer amistad amb el pintor Marià Fortuny. Va establir el seu domicili a la via Condotti núm. 42 de Roma. Va tindre un gran èxit de vendes i va rebre alguns encàrrecs del mateix Papa Lleó XIII.

1881. Va pintar la obra Botín de guerra. Una fotografia d'aquesta obra feta a l'estudi M.Mang la va dedicar al seu amic i empresari igualadí Ramón Catarineu.

1882. Va realitzar el dibuix titulat Labriego, i la pintura On the Terrace.

1883. Aquell any va pintar les obres E por si muove i el maig la Dansa de la Almea. Aquell any va dedicar una fotografia d'una de les seves obres al poeta Mossèn Cinto Verdaguer.

1884. Gener. Exposa obres a la primera Exposició de Belles Arts de la Galería Parés. Aquell any va pintar Idili.

1885. E. Serra figura en el "Catálogo General Ilustrado de la Primera exposición de acuarelas, dibujos y pinturas al óleo celebradas por el Centro de Acuarelistas de Barcelona en el Museo Martorell". Aquell any va pintar a Venècia el quadre Góndola.

1886. Va pintar l'obra Landsknecht. Aquell any es va presentar a l'Exposició de Berlin. També va pintar Interior de Iglesia, obra que avui es troba al Museu del Prado.

1887. El Papa Lleó XIII li va encarregar l'obra La Virgen de Ripoll (boceto) ,que fou reproduït en un mural de ceràmica per la col.lecció del Museu del Vaticà. El pintor va donar l'original a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer.

1888. Va rebre la Medalla d'or en l'Exposició Universal de Barcelona. Aquell any va exposar a la Sala Parés i també va pintar l'obra Paisatge Romà que avui s'exposa a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, donació feta pel propi artista. Les obres La Laguna Pontina i La Via Appia van formar part de la Exposición de la Cámara de Comercio, que es va fer en un local del carrer Victoria de Buenos Aires.

1889. D'aquell any són els quadres Predicació sobre la Barca, i també l'obra Lectio Divina.

1890. Realitza el quadre titulat Lagunas Pontinas.

1891-1901. En aquest periode es va presentar a diverses Exposicions Belles Arts a Barcelona.

1893. El seu oli Torquemada fou adquirit per H. de Butterfield. Va pintar l'obra Barcas varadas, i Les Musiciennes.

1895. Tercera medalla en l'Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid. Aquell any fixa la seva residència i el seu estudi a París. Va pintar l'obra Seated woman.

1896. Aquell any va pintar El espejo de Diana (Museu de Belles Arts d'Àlava) i la Laguna Portina (Museu del Prado, Madrid).

1898. Va pintar Lo mirall de Venus. Reproduït a l'Almanach de l'Esquella de la Torratxa de 1899. També va pintar Schwäne am Teich.

1900. Va pintar l'obra Pontine Marshes.

1907. Obra seva figura en la V Exposició Internacional de Belles Arts é industries Artístiques de la Junta de Museus de Barcelona.

1908. Aquell any va pintar Le fruit d'or aux marins pontins.

1918. Mor Enric Serra Auqué.

Anys 20. S'editen cromos per la fàbrica de xocolata Mundial, de Joaquim Lloveras i Cia de Barcelona, amb amb imatge de la Mare de Déu de Ripoll de E. Serra.

1931. Del 10 al 23 de gener. Les Galeries Laietanes organitzen una Exposició de grans mestres del segle XIX, on hi figura E. Serra.

1933. Del 4 al 17 de novembre. Cinquentanari de la Sala Parés. Exposició de dibuixos barcelonins, escenes de carrer, tipus barcelonins, costums catalans... Trobem a E.Serra junt amb Apa, Junyent, Riquer, i Opisso entre altres.

1934. A partir del 16 de Gener. Primera gran subasta de pintura catalana de la Sala Parés, amb obra de E. Serra. Del 10 al 23 de novembre a la mateixa Sala, Exposició de pintura antiga i moderna de la Col.lecció Rodríguez Filloy.

1935. Del 25 de maig al 7 de juny. La Sala Parés organitza la venda d'una gran col.lecció de pintura antiga, entre els quals hi figura Enric Serra.

1937. Del 10 d'abril al 2 de maig. Exposció d'art "Obres salvades per la CNT-FAI" al Saló Universal de Professions Liberals de Barcelona. Hi figura obra de E. Serra.

Les seves obres estan repartides en museus de Glasgow, Magdeburg, Buenos Aires, Santiago de Chile, el Vaticà, Barcelona, Madrid ...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada