TERESA BRANYAS MORERA (1905-1989)

 
Títol ?
Firmat T. Branyas
Llàpis i aquarel.la
17 x 23 cms
Any ?

Títol ?
Firmat T. Branyas
Llàpis i aquarel.la
17 x 23 cms
Any ?


Trobem els dibuixos reproduïts en el blog Soloillustratori, a l'entrada del 24 de maig de 2017 dedicada a Teresa Branyas


 http://soloillustratori.blogspot.com.es/2017/05/teresa-branyas-morera.html
Teresa Branyas Morera (Mèxic 4/4/1905 - Banyoles 1989)

Dibuixant, pintora, il.lustradora, escriptora i traductora. Teresa Branyas era filla de Josep Branyas (1877-1915) i de Teresa Morera Laqué, i van tenir 4 fills. La Teresa era una dona molt sensible segurament degut a les fortes experiències que va viure al llarg de la seva vida. Va ser membre de la Asociación de Dibujantes Españoles i també socia fundadora de la Asociación Española de Amigos de los Castillos.

El 14 d'ocubre de 1903 el pare de la Teresa, el periodista, escriptor, dibuixant i artista Josep Branyas (1877-1915) tenia 26 anys i en aquella data va fer un viatge a Nova York amb el vaixell Manuel Calvo salpant des del port de Càdis. El juny de 1904 tenim notícies que J. Branyas havia guanyat la medalla de plata en la Exposición Real Internacional de Atenas.

Josep Branyas era un home molt intel.ligent, treballador i emprenedor i per això va decidir fer les Amèriques. Es diu que amb els anys va fer una gran fortuna i que després es va arruïnar.

Va viure a Mèxic, on hi va néixer la nostra dibuixant Teresa Branyas Morera el 1905. També va viure a Nova York, Chicago i a San Francisco (Califòrnia). En aquesta darrera ciutat hi va néixer la seva filla Maria Branyas Morera el 4 de març de 1907. Actualment la Maria Branyas té 111 anys i viu a la residència Santa Maria del Tura d'Olot, i forma part del grup de persones de més edat de Catalunya.

El 1909 a l'edat de 32 anys el periodista Josep Branyas sabem que va viatjar amb el vaixell Parismina fins a Nova Orleans (Lousiana, US). El 1912 va tornar a repetir el mateix viatge.

De 1911 a 1915 va exercir de director literari i artístic de la revista Mercurio, una revista mensual il.lustrada i editada a Nova Orleans. En aquells anys va fer molts contactes i rebia correspondència dels grans escriptors espanyols, alguns de la generació del 98 com Jacinto Benavente Martínez, José Echegaray Eizaguirre, Miguel de Unamuno Jugo, i també de Marcelino Menéndez Pelayo, Juan Ramon Jiménez, Àngel Guimerà Jorge, Salvador Rueda Santos, l'escultor Mariano Benlliure Gil i el compositor Felipe Pedrell Sabaté.


El 5 de juny de 1914 alguns del cònsols llatinoamericans van cel.lebrar a Nova Orleans un banquet d' homenatge a l'escriptor i artista Josep Branyas. Nomès un any després, el 5 de novembre de 1915 la revista Nuevo Mundo es fa ressò de la mort del periodista a l'edat de 37 anys. Va morir durant el viatge en vaixell de tornada a Barcelona, i el seu cadàver fou tirat al mar des del vaixell tal i com es feia en aquell temps. Aleshores la petita Teresa era una nena que tenia 10 anys i aquest fet tant tràgic la va impactar profundament.

La mare de la Teresa va quedar viuda amb nomès 35 anys i 4 fills per cuidar. Va ser acollida a Banyoles a casa del seu tiet Vicents Laqué, germà de la seva mare Pilar, amb qui s'hi acabaria casant quatre anys després, el 31 de juliol de 1919.

Vicentó Laqué Carbonell (Sarrià 5/03/1860-Banyoles 11/02/1920), era un industrial fundador de l'empresa Ciments Laqué de Banyoles, fill de Jacint Laqué i Teresa Carbonell. Havia estat casat en primeres núpcies amb Matilde Montclús Torres (Barcelona ?-Banyoles 14/11/1915). Aquesta parella va tenir 11 fills però nomès va sobreviure una filla, la Dolors Laqué Montclús (Banyoles 1900-1976), germanastra de la jove Teresa. La Dolors es va casar amb el músic i compositor de sardanes Francesc Gratacós Massanella (8/10/1895-28/07/1972) que durant 17 anys havia treballar a l'orquestra del balneari de Vichy Catalán.

El 1929 la jove dibuixant Teresa Branyas va participar en la segona Exposició dels Amics de les Arts de Girona organitzat a l'Ateneu per les Festes de Sant Narcís. Hi va participar amb tres obres damunt paper amb la tècnica de dibuix i aquarel.la, on ja s'hi reflexava la seva gran sensibilitat. De l'any 1935 es conserva una fotografia de la Teresa Branyas (que no hem pogut localitzar).

El maig de 1936 la Teresa Branyas es va casar a Girona amb un oficial de l'exèrcit. Van anar a viure a Barcelona a la residència d'Oficials de Pedralbes. Amb l'esclat de la guerra civil, el 19 de juliol, el seu marit va caure a mans dels republicans i morí afussellat. Aquest fou el segon fet tràgic que va impactar sobre la sensible Teresa.

El seu germà Josep Branyas Morera tenia a Banyoles una empresa de transports de mercaderies. Es va casar amb Pilar Arpa Serra (1918-12/02/2014) i van tenir 4 fills : Joan, Pilar, Josep i l'August.

El març de 1947 la Teresa va realitzar una exposició individual a la Sala Municipal de Girona, amb obres que traspuaven sensibilitat i amb una omnipresent presència femenina. El 3 de març de 1948 es va constituïr l'Agrupació d'Amics de Joan Maragall formada pels escriptors Josep Maria Rovira Artigas, Octavi Saltor, Pilar Tous de Cirera, Lluís Jordà, Maria Perpinyà, la il.lustradora Teresa Branyas i la miniaturista Elisa Lagoma, Josep Roch Llorens i Tomàs Roig Llop.

L'octubre de 1949 la Teresa va tornar a fer una altra exposició individual a la Sala Municipal de Girona, amb dibuixos acolorits amb aquarel.la com a protagonistes. Als anys 50 T. Branyas tenia el seu estudi al Carrer Tallers núm. 44, principal 2ª de Barcelona.

El 9 de febrer de 1952 el setmanari comarcal Igualada es feia ressò de la publicació del llibre Medalles de Pilar Tous de Cirera  i de les il.lustraciones deien : "Los dibujos són de Teresa Branyas, exquisita artista, cuya compenetración con la autora del texto se pone de manifiesto en todas y cada una de las il.lustraciones que enriquecen el texto."  El 24 de novembre de 1954 la Teresa va escriure una dedicatòria a l'amic i poeta Sebastià Sànchez-Juan, arran de la publicació de l'obra Miralls.

Als anys 50 i 60 Branyas també va treballar per l'Editorial Molino fent traduccions de llibres de l'anglès al català d'autors com Enid Blyton, Rex Stout, Jay Bennett, Ursula Curtiss, Jean Potts, W.Todhunter Ballard, J.H.Wallis, John Creasey, William Murdoch Duncan, Florence Agnew, Robert Agnew, Thomas Walsh, Bryan Edgard Wallace, Mike Lantry, Víctor Gunn, Charles Williams, Anne Hocking, Roger Simons, M.M.Kaye, E.C.Spykman, Charles Alden Seltzer, Peter Chambers, Bruce Hamilton,

Els anys 1959 i 1960 la Teresa fa col.laboracions literàries a Magda, revista de bellesa, moda, perfums, cine i varietat. El 24 d'octubre de 1960 es va presentar al V Concurso Provincial de Arte, premios Inmortal Gerona de la Diputació Provincial de Girona, amb un oli del castell de Elisinore de Dinamarca.

El 20 de maig de 1973 la Teresa viatja a Marbella. Aquell mateix any també fa un viatge per Itàlia, visitant entre altres ciutats, Pompeia i Nàpols (on s'allotja a l'hotel Luna d'Amalfi). A principis de 1974 la Teresa agraeix al poeta i amic Sebastià Sànchez-Juan que li hagi dedicat el poema Lines. El juny d'aquell any estiueja a Tossa de Mar.

Teresa Branyas va il.lustrar llibres d'autors catalans, sobretot de poesia i temàtica religiosa i alguns contes infantils, postals i àlbums de comunió que es van fer molt populars. Els seus dibuixos són sovint de temàtica infantil on la figura femenina hi té molt protagonisme.

Teresa Branyas firmava els seus dibuixos amb els inicials : T.B. o T.Branyas.


Llibres il.lustrats

 • El Huerto familiar. La pequeña horticultura en ayuda de la economia familiar. Joaquim Buigas. Portada de Benejam. Ed. B. Bauzá. Barcelona. 1943?
 • Tradicions de Catalunya. Tomàs Caballé Clos. Editorial Freixenet. Barcelona. 1945
 • La Religión explicada a los mayorcitos. Juan Tusquets i Terrats. Daniel Llorente. Edit. Lumen. Barcelona. 1946
 • Ombres i clarors. Tomàs Roig Llop. Edicions Airecel / Editorial Lumen. Barcelona. 1946
 • Petits poemes de la Llar. Tomàs Roig Llop. Impremta Altés. 1947
 • Camí de Maria. Rossend Perelló. Ed. Torrel de Reus. Barcelona. 1948
 • Leyendas Orientales. Tomàs Caballé Clos. Ed. Freixenet. Barcelona. 1948
 • 1943. Un año barcelonés célebre. Tomàs Caballé Clos. Ed. Freixenet. Barcelona. 1948
 • Tu en sociedad. Teresa Branyas. Autoedició. Ed. Artes Gráficas. Santa Coloma de Farnés. 1950
 • Una vegada era un rei. Rondalles llegendàries. Joan Puig Dalmau. Gràfiques Trayter. Figueres Arts. 1950
 • Medalles. Pilar Tous de Cirera. Ed. Torrell de Reus. Barcelona. 1951
 • El Belen catalán: espejo del belen mundial. Tomàs Caballé Clos. Ed. Freixenet. Barcelona 1951 
 • Claror. Antologia poètica 1930-1939. Sebastià Sànchez-Juan. Ed. Porter. Barcelona. 1952
 • D'altre temps. Cl Bassols Iglesias. Dibuixos de Teresa Branyas i Jordi Pagans Montsalvatje. Ed. Gràfiques Martorell. Barcelona. 1952
 • Veler de somnis. Teresa Castellà Valls. Impremta Arts Gràfiques. Santa Coloma de Farnés. 1952
 • Siluetes epigramàtiques. II Volum. Tomàs Roig Llop i caricatures de Josep Maria Serra. Ed. Airecel. Barcelona. 1952
 • Libro de la madre. (editorial?) 1953(?)
 • Bebé. (editorial?) 1953 (?)
 • Poemes de la Pobla de Claramunt. Florenci Cornet. Gràfiques Martorell. Barcelona. 1953
 • Miralls. Versions de Lírica Europea. Juan Sebastià Sànchez. Josep Porter Editor. Barcelona. 1954
 • Homenatge als passats (converses desde l'escó pairal). Ramon Puigpelat Bosch. Gràfiques Martorell. Barcelona. 1954
 • Records d'un pelegrí de la Verge. Tomàs Roig Llop. Ed. Airecel. Barcelona. 1954
 • Càntic a la Mare de Déu de la Mercè i al seu carrer Petritxol. Gràfiques Martorell. Martorell. 1955
 • Llaors i ofrenes. Miquel S. Salrich Torrents. Ed. Sala Vich. Barcelona. 1956
 • La leyenda de Montesinos. Con una breves notas históricas sobre el castillo de Rocafrida y la cueva de Montesinos, en Ciudad Real. Edit. Cervantes. Barcelona. 1958
 • La torre de las infantas. Washington Irving. Ed. Cervantes. Barcelona. 1958
 • Tradicion y vida local en Gracia. Pregón de la fiesta mayor pronunciado el 11 de agosto de 1956. Juan Ignacio Bermejo Girones. Grabados en rojo de T. Branyas. Oliva de Vilanova. Barcelona. 1960

Contes infantils

 • Riquitín. Toray. Barcelona. 1950 (?)
 • Pocholo. Toray. Barcelona. 1950 (?)
 • Clorinda. Toray. Barcelona. 1950 (?)
 • Currito. Colección tipitos en Bandeja. Sociedad Anónima de Ediciones (Sade). Madrid. 1950
 • Nº 1. Salto-Lindo. Colección tipitos en Bandeja. Ed. Linsa libros infantiles SA. Barcelona. 1952
 • Nº 2. Colección tipitos en Bandeja. Ed. Linsa libros infantiles SA. Barcelona. 1952
 • Nº 3. Colección tipitos en Bandeja. Ed. Linsa libros infantiles SA. Barcelona. 1952
 • Tolin y Pedrito. Colección tipitos en Bandeja. Sociedad Anónima de Ediciones (Sade). Madrid. 1956
 • Pirulón y Pirulillo. Colección Chiquitín. Ed. Hymsa. Barcelona. 1960
 • Blancanieves. Editorial Símbolo. Texte i dibuixos. Barcelona
 • Tinita. Ilustracions i texte. Barcelona

Llibres de comunió

 • Mi primera comunión. Àlbum infantil religiós. Ed. Molino. Barcelona. 1955 / 1961 /1986 ...
 • Recuerdo de Mi primera comunión. (editorial?) (any?)

Postals
 • Postal publicitaria La ratita presumida. Ed. E.R. Nº 2
 • Postal publicitaria La ratita presumida. Ed. E.R. Nº 3
 • Postal publicitaria La ratita presumida. Ed. E.R. Nº 4
 • Postal publicitaria La ratita presumida. Ed. E.R. Nº 5
 • Postal publicitaria Castellblanch Champaña 


Branyas i Morera, Teresa. Grafopata
http://www.grafopata.com/dibujantes_fitxa.asp?IDbook=71
http://grafopata.com/pdf/noticias/llibreTBO.pdf
https://lospapelesdeelvira.wordpress.com/tag/teresa-branyas/
Dones de belles Arts rescatades a Girona ...
https://issuu.com/ajuntament_girona/docs/2008_artagirona_segles_xix-xx_rosapoustenas/33
Rosa Pous Tenas. L'art a Girona als segles XIX i XX
http://www2.girona.cat/documents/11622/137974/2008_ArtaGirona_XIX-XX_RosaPous.pdf
https://issuu.com/ajuntamentdegirona/docs/2008_art_a_girona_segles_xix_xx_-_rosa_pous_tenas1
Tomàs Roig Llop. El meu viatge per la vida 1939-1975. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. 2005
https://books.google.es/books?id=5dchJt6NRMAC&pg=PA21&dq=teresa+branyas&hl=ca&sa=X&redir_esc=y#v=snippet&q=teresa&f=false
Boneslletres.cat
http://www.boneslletres.cat/publicacions/Altres_publicacions/b37556526_14%20de%2014.pdf
Diputación Provincial de Gerona. V Concurso de pintura, escultura, grabado y dibujo. Premios Inmortal Gerona.Oct-nov.1960
http://guixols.cat/files/0002.pdf
Memorias secretas de una ...
http://megaslides.es/doc/858972/ediciones-tbo-%C2%BFd%C3%ADgame%3F-memorias-secretas-de-una
Fons personal Sebastià Sànchez Juan
http://www.bib.uab.cat/human/fonspersonals/sanchezjuan/cerca.php?au=Branyas%20Morera,%20Teresa
Carles Puncernau. Can Laqué, una fàbrica de ciment. Els meus escrits. Recull dels articles que he anat escrivint. 1/03/2014
http://elsmeusescritscpf.blogspot.com.es/2014/03/can-laque-una-fabrica-de-ciment-i.html

JOSEP BRANYAS (1877-1915)
Homenaje a un español. Diari ABC
http://hemeroteca.abc.es/nav/Navigate.exe/hemeroteca/madrid/abc/1914/06/05/013.html
El Poble català
http://mdc2.cbuc.cat/cdm/ref/collection/poblecatala/id/17017

MARIA BRANYAS MORERA (4/03/1907) 
https://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Supercentenarios_espa%C3%B1oles
http://olottv.alacarta.cat/girona-mes/capitol/girona-mes-del-31-01-2018
http://www.residenciatura.org/es/noticia/celebracion-mas-centenaria
http://segundacentena.blogspot.com.es/2012/01/2012-lista-de-personas-espanolas.html

5 comentaris:

 1. Només comentar, si es vol arreglar, que Vicenç Laqué va morir el 1920, no el 1960, com diu al text. La data sí és correcta. Era el meu besavi.

  ResponElimina
 2. Moltes gràcies per l'aportació i per seguir el blog. Ja he rectificat la data del teu besavi. Salutacions cordials

  ResponElimina
 3. Comentar també que la Teresa Branyas va neixer efectivament a Mèxic l'any 1905 i morí a Girona el 1989.
  El seu germà Josep va tenir 4 fills en el text hi falta l'August.
  La Teresa era la meva tia. Sóc filla de la Maria Branyas.
  Gràcies per recordar-vos de la Teresa, una persona encantadora.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Moltes gràcies per la informació que ens aportes Rosa. Ja hem afegit l'August com el quart fill del Josep. La biografia de la Teresa Branyas poc a poc va sortint de la foscor de l'oblit. Salutacions

   Elimina
 4. Bon dia, Carles.
  Sóc en Pau Vinyes i Roig nét d'en Tomàs Roig i Llop, per herència per part de mare tinc un parell de dibuixos originals de la Teresa Branyas. M'ha agradat força el teu relat biogràfic. De la Teresa en sabia poca cosa. El meu avi li tenia gran estima, atès li va il·lustrar alguns llibres. Gràcies per treure la Teresa Branyas de la foscor.

  ResponElimina