MANEL CUYÀS DURAN (1922-2005)

Retrat d'un noi
Firmat Cuyàs
llàpis sobre paper 
20 x 14 cms.
Any ?
MANEL CUYÀS DURAN (Mataró 1922-2005)

Dibuixant de còmics, il.lustrador i publicista. Fill d'una familia benestant de Mataró, va estudiar als Salesians i quan era un adolescent va quedar orfe de pare. De petit va aprendre a llegir amb les revistes "Virulet", "Patufet", "Papitu" i "l'Esquitx".

L'avi que era comerciant de vins, el va inscriure en l'Academia d'Arts i Oficis i és allí on va aprendre a dibuixar. Els seus referents foren els grans dibuixants catalans anteriors a la guerra civil, principalment el dibuixant Junceda. Va exposar per primera vegada els seus dibuixos al Museu de Mataró. 

Els anys 50 va començar a treballar per una Agència de Publicitat de la ciutat comtal, i cada dia feia el viatge en tren de Mataró a Barcelona. Com a publicista va dibuixar anuncis per les marques "Bru", "Colchón Relax" i "Westinghouse" entre altres.

Va treballar per l'Editorial Mateu i l'any 1961 passà a treballar per la coneguda Editorial Bruguera.Va dibuixar per les revistes : Blanca, Mundo Juvenil, Marisol, Sissí, Lily. El 1968 va il.lustrar una adaptació de "Pulgarcito" feta per Alicia Romero per l'editorial Bruguera. Destaquen les il.lustracions que va fer de "La isla del Tesoro" de Col.lección Historias Selección l'any 1969.

Durant una llarga temporada va treballar fent els dibuixos de la revista per noies "Landers School" i que es publicava a Gran Bretanya, país que ell mai va trepitjar. Editorial Bruguera la va publicar aquí amb el nom de "Cristina y sus amigas".

També va dibuixar el cómic "Astroman" de forma intermitent per les revistes DDT i Mortadelo, amb guió de Victor Mora i Andreu Martín. Va il.lustrar novel.les famoses com "Oliver Twist", "Hombrecitos", "Miguel Strogoff", "Ojo de Halcón", i els llibres "el principe feliz" i "Simbad el Marino".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada