JAUME PIZÀ ROIG (1892-1968)

Retrat de Mossèn Cinto Verdaguer 
Firmat J. Pizà Roig
Tinta sobre paper
17 x 20 cms
Any ?
Dibuix a tinta d'un retrat del poeta Mossèn Cinto Verdaguer (Folgueroles 1845-Barcelona 1902), obra de Jaume Pizà Roig. El dibuix original fou adquirit a la llibreria Millà del carrer Sant Pau de Barcelona (fundada l'any 1900 per Lluís Millà Gacio).


Una copia del retrat original figura a la web escriptors.cat.Una copia del dibuix surt reproduïda a la web http://html.rincondelvago.com/jacint-verdaguer_9.html


Tot sembla indicar que el dibuix, i també un quadre a l'oli foren creats a partir d'una fotografia uns quants anys després de la mort del poeta de Folgueroles. 


Aquesta imatge de Verdaguer en pintura surt reproduïda l'any 1924 en la portada del llibre Biografia de Mossèn Jacinto Verdaguer del folklorista Valeri Serra Boldú (1875-1938) editat per l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana.


Als anys 40 figura a la portada del llibre Los Grandes Hombres: Verdaguer de Valeri Serra Bordú a càrrec de Edicions Hogar y Moda.


El retrat a l'oli de Pizà surt també reproduït en el llibre Verdaguer. El poeta, el sacerdot, el món editat l'any 1952 per l'editorial Aedos i escrit per Sebastià Juan Arbó (La Ràpita 1902-Barcelona 1984). Es va fer una segona edició amb el títol de La Vida tràgica de Mossèn Jacint Verdaguer d'editorial Planeta l'any 1970, que fou traduïda al castellà el mateix any per Joan Fuster.

L'estudiós Francesc Fontbona de Vallescar fa referència al retrat de Pizà en la ponència "Jacint Verdaguer i les Arts Plàstiques" que va fer a Vic l'any 2003 on diu : "El retrat de Pizà, del Verdaguer final, que Sebastià Juan Arbó reprodueix i comenta com un document dramàtic, encara que reconeix que pictòricament té escàs valor m'inclino a creure que no és directe sinó més tardà i tret de fotografia". També surt reproduïda en l'article Mossèn Cinto (Jacint Verdaguer) i el seu llibre En defensa pròpia de Pere Suades Vila dins la web El Breny (col.laboracions maig-juny 2005). 

També la trobem en el blog El vidre al cor. Blog d'en Gerard Horta, dins l'entrada Jacint Verdaguer: En defensa de la llibertat, del 16 de març de 2016. I també surt reproduïda en el blog Histo-Rol dins l'entrada Crónica macabra 5: Los exorcismos de Mossén Cinto Verdaguer que fou publicada el 30 d'abril de 2016.


El diari Ara va publicar el maig del 2016 un article de Ignasi Aragay amb el títol de Mossèn Cinto, entre la lira i el calze (exorcista), dins  l'apartat dels Llibres i les coses, amb la imatge del Verdaguer de Pizà, i on es feia ressò de la biografia del poeta que havien publicat Marta Pessarrodona i Narcís Garolera per l'editorial Quaderns Crema. 

El pintor Jaume Pizà Roig es suma així a la llista privilegiada dels pintors i gravadors que van dibuixar i pintar a Verdaguer :
 • Simó Gómez Polo, oli fet pels volts de 1870
 • Simó Gómez Polo, dibuix
 • Marià de Picó Valls, oli sobre metall de 1870 (Museu Espiscopal de Vic)
 • Josep Mª Marquès Garcia, dibuix a la mina de plom fet el 1880 
 • Ramon Miró Folguera, dibuix caricatura publicat a l'Esquella de la Torratxa el 1886
 • Manuel P.Pérez Martínez, retrat publicat a la Gazzette des Touristes el 1886
 • Joan Brull Vinyoles, dibuix al carbó de 1895
 • Antoni Castelucho Vendrell, retrat publicat a "lo Teatro Regional " el 1894
 • Pacià Ross, retrat publicat a "la Publicidad" el 1895
 • Ramon Casas Carbó, "Retrat de Jacint Verdaguer", dibuix fet entre 1896 i 1898 (MNAC)
 • Ramon Casas Carbó, dibuix fet el 1902 (Museu Espiscopal de Vic)
 • Josep Maria Tambourini Dalmau, dibuix de 1906 (Galeria de Catalans Il.lustres)
 • Pau Olivella, dibuix de 1909 (Arxiu del Centre Excursionista de Catalunya CEC)
 • Pau Olivella, oli "Verdaguer i Sant Francesc" de 1905 (Museu Salvador Vilaseca de Reus)
 • Laureà Barrau Buñol, dibuix
JAUME PIZÀ ROIG (Buenos Aires 1892 - Barcelona 1968)

Dibuixant, retratista i pintor nascut a Buenos Aires però va passar la seva infància a Barcelona. Es va formar artisticament a l'Escola de Belles Arts Sant Jordi, i el seu mestre fou Modest Urgell. El 1907 va pintar les obres "estanc" i "la cantera blava" realitzats a l'oli sobre tela i cartró.

Tres anys després, el 1910, va participar en una exposició col.lectiva de retrats i dibuixos al Palau de les Belles Arts de Barcelona. Aquell any va presentar dos retrats a llàpis en l'Exposició de retrats antics i moderns que es va cel.lebrar a Barcelona. El 1913 va exposar a la Casa de América de Barcelona junt amb altres pintors, i al maig del mateix any fou present en l'exposició de primavera del Cercle Artístic.

El juny de 1916 hi va tornar però ara per exposar individuament, amb retrats i paisatges fets a París i a diferents indrets de Catalunya. Romà Jori es fa ressó de l'exposició i ho publica a la revista "Vell i Nou", on comenta : "Les notes del paisatge, lleus, donen testimoni d'una major disposició per les arts pictòriques que no els estudis de figura humana".

Però els seus retrats femenins degueren tenir bona acceptació, ja que pels volts dels anys 20 edicions Victoria va fer-ne postals. Aquell mateix any el crític Arbó va publicar una crítica a l'Esquetlla de la Torratxa on comentava : "Pizà Roig lo hace demasiado bonito (...) es aplicado, elegante".  

El 1918 i 1919 va presentar les obres "Cementerio de Begoña", "Moisés" i varis retrats. El 1922 exposa novament al Palau de Belles Arts del Parc de la Ciutadella de Barcelona. El maig i juny de 1927 ho repeteix al Cercle Artístic. Aquell any va fer un dibuix de l'escut heràldic del Banco Vitalicio de España. Els anys 1932 i 1933 participa novament en les exposicions de primavera que es feien al Palau Nacional.

Va viatjar a Mallorca on va pintar-ne els seus paisatges. Jaume Pizá Roig també va fer un retrat molt pulcre del poeta Joan Maragall a partir d'una foto d'Adolf Mas (el dibuix no està localitzat, però el clixé de la foto es troba a l'Institut Amatller d'Art Hispànic). L'any 1942 va presentar una obra que fou guardonada sent distingit amb el segon premi de dibuix en l'Exposició de Primavera.
Pintura Mallorca. Jaume Pizà Roig http://pinturamallorca.blogspot.com.es/2013/09/jaume-piza-roig.html
Mallorca Pintada. Jaume Pizà Roig (1898-1968)
http://mallorca-pintada.blogspot.com.es/2013/10/jaume-piza-roig-1898-1968.html
Maestros del Retrato. Jaume Pizà Roig
http://maestrosdelretrato.blogspot.com.es/2012/12/jaume-piza-roig.html
Pintores Catalanes. Jaume Pizà Roig
http://pintorescatalanes.blogspot.com.es/search/label/Jaume%20Piz%C3%A1%20Roig
Arcadja.com. Auctions. Pizà Roig, Jaume
http://www.arcadja.com/auctions/es/piza_roig_jaume/artista/153091/
Mutualart.com. Jaume Pizà Roig
http://www.mutualart.com/Artist/Jaume-Piza-Roig/CFF0536DAD6E4C54
http://mdc.cbuc.cat/cdm/compoundobject/collection/manuscritAB/id/76249/rec/187
http://www.raco.cat/index.php/AnuariVerdaguer/article/download/67985/86822
http://www.raco.cat/index.php/AnuariVerdaguer/article/viewFile/67946/86169
http://www.bnc.cat/expos/expo_verdaguer/verdaguer.swf
http://mdc2.cbuc.cat/cdm/compoundobject/collection/vellnou/id/508/rec/38

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada