IGNASI VIDAL MOLNÉ (1904-1988)

Dama
Firmat Ignasi Vidal
Llàpis i aquarel.la sobre paper
23,8 x 19 cms
Any ?

Paisatge
Firmat Ignasi Vidal
Llàpis i aquarel.la sobre paper
21,7 x 29 cms
Any ?


Aquest paisatge surt reproduït en el blog Mirador. Blog de Joan Miró, Cultura y Arte, por Antonio Boix, en l'entrada titulada El artista español Ignasi Vidal (1904-1988) y su relación con Joan Miró publicada el 7 de maig de 2016.IGNASI VIDAL MOLNÉ (Barcelona 1904 - Niça, Provença 1988)

Com a dibuixant es va formar a Llotja, a Sant Lluc i a l'institut de les Arts del Llibre. Va fer exposicions individuals i col.lectives, a Barcelona i a Madrid. Ell i el seu germà Lluís van crear l'empresa Vidal-Molné dibuixants SL, i pels volts de l'any 1920 van editar el llibre "Catalunya. 12 vistes de llocs típics de la terra", amb 12 gravats a la fusta acolorits a mà il.lustrats per l'Ignasi. Aquell mateix any va anar a pintar a Paris. 

El 1931 va dissenyar un dels cartells de la república, titulat "Per Catalunya, allista-t'hi", imprès per les gràfiques S. Martinez. Aquell mateix any va il.lustrar el conte per nens "Alí-Babà i els quaranta lladres", el primer número de la col.lecció Orient de la Llibreria Catalonia. 

Entre el 22 de maig i el 3 de juliol de l'any 1932 va participar a l'Exposició d'Art de Primavera al Palau Nacional de Montjuic amb les obres : "Dones que es banyen" i "Dona de la mona". A finals d'aquell any, entre el 26 de novembre i el 12 de desembre va exposar a la Sala Avinyó de Barcelona. Per aquelles dates també va il.lustrar el programa de mà de les Festes de la Patum de Berga.

Va exposar els seus dibuixos entre el 21 i el 31 de maig de 1936 a l'Ateneu Enciclopèdic, dins la secció d'Arts i lletres, que tenia la seva seu al primer pis del carrer Prat de la Riba 31-33 de Sant Boi de Llobregat. L'any 1937 va fer les vinyetes il.lustrant la reedició del recull de contes "La gent del Llamp", escrits pel seu pare Cosme Vidal Rossich (Josep Aladern). El 1938 va il.lustrar amb figures de l'auca el "Llibre de les belles coses i costums del barceloní i de tota la terra catalana", amb versos de Joan Fidel i editat a l'Impremta Vidal de Vilaboí (Sant Boi).

L'empresa dels Vidal-Molné Dibuixants estava ubicada en un local del carrer Enric Granados núm. 52 de Barcelona. L'Ignasi també es va dedicar al cartellisme i va fer dibuixos publicitaris, però sobretot va il.lustrar una gran quantitat de ex-libris. 

L'any 1939, quan finalitzava la guerra civil, els dos germans van marxar de Barcelona i es van exiliar a Mònaco, on van acabar obrint un taller de dibuix a Montecarlo. El 1945 l'ignasi va participar en les il.lustracions de la revista "Per Catalunya" que s'editava a Niça, on va treballar amb els millors artistes catalans del moment : Miquel Almirall, Apa, Quelus, Pere Créixams, Emili Grau Sala, Josep Picó, etc. En aquesta revista hi van col.laborar escriptors de primer nivell com Albert Camus i Jean-Paul Sartre.

El mateix any 1945 els germans Vidal-Molné van participar en un exposició d'artistes a la Galeria Altarriba de Paris, al costat d'artistes consagrats com Picasso, Créixems, Grau Sala, Picó, Feliu Elias, etc en un acte impulsat per Solidaritat Catalana en benefici dels deportats i presoners catalans que tornaven d'Alemanya. Al número 2 de la revista Per Catalunya podem llegir : "el jove Ignasi Vidal juga valentment amb els colors i els volums en les seves dues teles". El 1950 va realitzar l'aquarel.la "Les deux amours". A Niça (França), a Mònaco i a Itàlia va il.lustrar alguns llibres :


Al Principat de Mònaco va arribar a ser un artista reconegut, amic del princep Rainiero i la princesa Grace Kelly. Va arribar a ser dibuixant de la Impremta Nacional de Mònaco, i també fou escollit vice-president del Comité d'Arts Plàstiques de la UNESCO en representació de Mònaco. El seu fill Frederic Vidal (Fred) va anar viure als Estats Units, i a Los Angeles (Califòrnia) va fundar el IGNASI VIDAL INSTITUTE en memòria del seu pare.


Vidal i Molné, germans. Per Santi Barjau. 20/04/16. Els  meus cartellistes.
http://cartellistes.blogspot.com.es/2016/04/vidal-i-molne-germans-per-santi-barjau.html
Enciclopedia catalana
http://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0070436.xml
http://mdc.cbuc.cat/cdm/ref/collection/pavellorepu/id/42
Ignasi Vidal. Wikipedia.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Ignasi_Vidal
Ignasi Vidal Institute
https://www.facebook.com/pages/IGNASI-VIDAL-INSTITUTE/53441150795
Ali Baba i els quaranta lladres. El gabinet negre
http://elgabinetnegre.blogspot.com.es/2009/11/ali-baba-i-els-quaranta-lladres.html
Ignasi Vidal. Flickr.com
https://www.flickr.com/photos/ignasividal/3265815663/
Vidal Molné, Ignasi. Francesc Mestre Art
http://www.francescmestreart-shopping.com/ca/3958-vidal-moln-ignasi
http://ddd.uab.cat/pub/llibres/1932/60053/exppri_a1932.pdf
http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000033/00000032.pdf
Revista Per Catalunya, any 1945, nº 2
https://ddd.uab.cat/pub/ppc/percat/percat_a1945m7n2.pdf

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada