ANDREU RAGINEL FERRET (1936-2011)

 

Retrat femení
Signatura : Raginel
Llàpis i aquarel.la
Mides : 16 x 13 cms.
Any : ?


Andreu Raginel Ferret (Lió, França 25 d'octubre de 1936 - Barcelona 2011)


Pintor, dibuixant, aquarel.lista. Va ser deixeble del pintor cartellista francès Pierre Commarmond (1897-1983).

Durant 8 anys Raginel va ser profesor de a l'escola Chambre des Metiers de Lyon, en l'especialitat d'història de la indumentària.

1974. S'estableix a Barcelona, on aviat exposa a la Galeria Jayca de Barcelona.

1988. Exposició a la Galeria Canals de Sant Cugat del Vallès : "A la Sala II es podien veure les pintres de l'artista Raginel, aquarel.les d'un cromatisme molt personal, "que combina els colors amb una finesa d'esperit que no es veu massa sovint". El seu llenguatge expressiu que es basa en la figuració, és explicat per zones de color. Algunes d'aquestes figures es resolen en pla i d'altres amb la participació d'imatges que l'autor sintetitza, destacant-ne la figura femenina". (1)

1993. Es publica el llibre El senyor Narcís, un recull dels dibuixos de Raginel publicats al setmanari l'Eco de Sitges, amb text de Jesús Saumell i Valls. Pròleg de Carles Sentís.

1994. Es publica el llibre Raginel de J. Llop S., publicat per Artistes GAL ART. 

2001. A partir d'aquest any, Raginel evolucionà cap a una representació més austera, utilitzant nomès els colors blanc i negre. 

2010. Del 24 d'octubre al 21 de novembre. Selecció del llegat de Raginel, La Pau i la guerra, a l'edifici Miramar de Sitges.

2011. Any de la mort del pintor Andreu Raginel.

2012. 15 de juliol. Es fa la presentació de la placa homenatge al pintor Andreu Raginel a la casa-estudi on va viure l'artista, coneguda com "El Palauet" al carrer Rafael Llopart 82 de Sitges. 

Raginel ha exposat les seves obres a Barcelona (Grifé i Escoda, Rovia, Almirall, Mayte Muñoz, Kreisler, Roglan), Sant Cugat del Vallès, Terrassa, Mataró, Arenys de Mar, Vic, Olot, Palma de Mallorca, Valencia, Niça ...

"También tomó parte en exposiciones colectivas y certámenes como la Feria del Dibujo de Barcelona, "Maitres Contemporains" de Aix en Provence, etc.

Cuenta en su historial con varios premios del Concurso de Acuarela de Figueres. 

Su obra desarrolla conceptos implícitos en las obras de maestros postimpresionistas como Toulouse Lautrec, particularmente, evolucionando hacia una exaltación fauve del color y una simplificación de formas y recursos plásticos que, en sus últimas formulaciones, linda casi con la abstracción. 

Su temática consiste habitualmente en abigarrados interiores de café o music-hall y en escenas callejeras casi siempre con presencia humana. Alternó procedimientos al óleo y a la acuarela y demostró una notable habilidad como dibujante.  (2)



(1) Història de la Galeria 1986-2003
http://www.canals-art.com/historiacanalscat.html
(2) Diccionari Ràfols d'Artistes Contemporanis de Catalunya i Balears
Andreu Raginel i Ferret. El llegat a Sitges de tota una vida dedicada a l'art. Isidre Roset
Sitges homenatge al pintor i dibuixant Andreu Raginel. Ajuntament de Sitges. 15/07/2012

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada