Escena bíblica
Firmat Mora
Firmat Mora
Aquarel.la sobre cartulina
Origen: Col.lecció Joaquim Renart Garcia
45,5 x 50,5 cms
Any 1945
Aquarel.la sobre paper
Anotacions : "Sr. Rifà", "Sr. Arbó", "Sr. Montaner", "Sr. Teixido", "a ca L’anticuari"
Aquest dibuix d'Evarist Mora ens presenta un dels miracles de Jesucrist: la resurrecció de Llàtzer de Betània quatre dies després de la seva mort. El dibuix sembla que podria ser un encàrrec per il.lustrar el llibre Vida de Jesús para los niños, de Víctor Poucel, publicat per l'Editorial Juventud el novembre de l'any 1945.
El dibuix formava part de la col.lecció privada de Joaquim Renart Garcia (Barcelona 1879-1961), dibuixant, il.lustrador, pintor, decorador, conferenciant i col.leccionista.
Sr. Rifà i Sr. Montaner
Srs. Cintet Rifà Anglada (1879-1938) i Lluís Domènech i Montaner (1850-1923)Aquarel.la sobre paper
Anotacions : "Sr. Rifà", "Sr. Arbó", "Sr. Montaner", "Sr. Teixido", "a ca L’anticuari"
Mides : 32x25 cm
Anys 20 (?)
Anys 20 (?)
Evarist Mora Rosselló (Barcelona 1904 -11 de desembre de 1987)
Pintor i dibuixant, cartellista i decorador. Format a la l'Escola Llotja de Barcelona i també en acadèmies particulars. Va asistir a classes de decoració a l'Escola Superior de Bells Oficis de la Mancomunitat dirigida per Galí. Va tindre una destacada trajectòria en el Foment de les Arts Decoratives (FAD) i en el Cercle Artístic de Sant Lluc. Acabats els estudis va viatjar a París amb el ceramista Josep Llorens Artigas (1892-1980).
El desembre de 1930 Mora va participar en el concurs Barcelona vista pels seus artistes al Palau de les Arts Decoratives de Montjuïc. Hi va tornar el març de 1931. Tenim constància que va participar en un dels pesebres de moderna concepció que organitzava el FAD en el Publi Cinema junt amb d'Ivori, Granyer, Marco i altres artistes.
El 8 de desembre del 1931 fins al 2 de febrer de 1932 va participar a l'Exposició en el Palau de les Arts Decoratives de Montjuïc, en el Concurs de Pintura Montserrat vist pels pintors catalans, i la seva obra fou premiada. Aquell any també fou present al Palau Nacional del Parc de Montjuïc del 22 de maig al 3 de juliol, amb la pintura a l'oli Montgat. També va presentar obra per una exposició al Saló d'Humoristes del Cercle Artístic.
L'any 1933 Mora va participar a la Fira del dibuix de la Sala Renart de Barcelona i va concòrrer a l'exposició monogràfica de la Taula Parada del Palau Planàs, antecedent dels futurs Salons de la Llar Moderna. Aquell any també va exposar a les Galeries Syra amb el títol El circ en les arts plàstiques, i a l'agost va guanyar el premi de l'Asociación de Hoteleros y Similares de Cataluña, amb un cartell presentat al concurs de la Federación de Turismo.
Pels volts de 1935 va participar en una exposició de cartells del Cercle Artístic a iniciativa de l'Associació de Cartellistes. Aquell any també va il.lustrar els menús del dinar de la XIX Festa anual del Foment de les Arts Decoratives, que es van servir a l'Hotel Santa Fe del Montseny el 19 de maig. El 1936 va participar en el Saló d'Artistes Decoradors, i aquell any va guanyar un premi de decoració a la Triennale de Milà, on també foren premiats els catalans Llorens Artigas en ceràmica i Ramon Sunyer en joieria.
Mora fou artista global en el món de les Belles Arts i una figura capdal per entendre el món del disseny i la decoració catalana. Els seus treballs amb maqueteria es remunten als anys trenta quan va decorar la seu del departament de Finances de la Generalitat. També va pintar les pintures murals de la sala de converses del FAD quan tenia la seu a la cúpula del Coliseum.
Va rebre encàrrecs de decoració de moltes empreses com els magatzems Sears o el Banc Comtal. Als anys 40 feia de decorador d'interiors al mateix temps que dissenyava fulletons i anuncis publicitaris. Exigent amb ell mateix, Mora era un gran defensor de la feina ben feta. Va decorar un total de 11 establiments emblemàtics del Passeig de Gràcia de Barcelona, com el Publi Cinema, Gonzalo Comella, les botigues de la marca del Dic Flotant. El 1940 va renovar el simbólic café-restaurant Salón Rosa, amb una decoració moderna de tall clàsic que fou posada al dia amb certes reminiscències del noucentisme i de l'art-déco. Es diu que el color rosa que ha donat nom a l'edifici fou triat pel mateix Mora. L'edifici del Salón Rosa fou derruït el 1974 i substituït per l'actual Bulevard Rosa.
Mora també va dissenyar molts cartells (alguns formen part de la col.lecció Fornas). En coneixem alguns :
- Tardor. Caixa de Pensions (1926). Va guanyar el primer premi de 2.500 pts.
- Excursionistes : sigueu prudents amb el foc! : la vostra manca de cura pot destruir el vostre millor amic el foc. Generalitat de Catalunya. Departament d'Agricultura. Servei Forestal (1931?)
- Follies de Mitja nit (1933)
- Concert de dansa: Joan Magriñà. Teatre Barcelona (1935)
- Fêtes Catalanes (v. 1937). Exposició Internacional de París, pavelló de Espanya
- No enviu els vostres productes al mercat lliure. Veneu-los a través dels Sindicats Agrícoles. Direció General d'Agricultura (1937?)
- Joan Magriñà (1937?). Figura d'un ballarí ballant goyesques
- Obra sindical Artesania. Falange Española Tradicionalista y de las Jons (d.1939)
- Montserrat (27 d'abril de 1947)
- Concurs de pintura de Montserrat. Comissió Abat Oliva 23 d'abril-20 de maig. Museu d'Art Modern. Parc de la Ciutadella. Barcelona (1947)
- Cartell del 1er Salon del Hogar Moderno. Cupula del Coliseum. Fomento de las Artes Decorativas. Revista Menaje (1951)
- Cartell del XXXV Congreso Eucarítico Internacional. Barcelona 1952. Lema P.G. Premi : 5è accèsit en un concurs (1951)
- Cartell del Borotalco Ausonia
- Cartell del Borotalco Ausonia (1952)
- Opa (1952)
- Magnesia Bisurada. Combate la indigestión
- Cartell de l'Orquestra de Pau Casals
Es va casar amb Josefa Gramunt Cendrés i el 1941 va néixer el seu fill, el futur arquitecte Gabriel Mora Gramunt. Aquell any l'escriptor i pintor Jaume Pla Pallejà va escriure en el seu dietari que no li agradaven els dibuixos del pintor Lloveras, i que preferia els de l'Obiols, de Xavier Nogués, i els del mateix Evarist Mora.
El 1942 va dissenyar la famosa butaca Coliseum, d'inspiració déco que fou presentada al Salón del Hogar Moderno. Dos anys després de morir la seva dona, el 1 de març de 1951 va fer de vocal a la Junta del nou Cercle Artístic de Sant Lluc, junt amb Francesc Vidal Gomà i Lluís M.Güell. Ell fou l'encarregat de reproduïr l'antic segell de l'entitat que havia dissenyat Riquer.
L'any 1956 va pintar els decorats de l'obra de teatre L'Auca del senyor Esteve que fou representada amb gran èxit al Liceu per l'Agrupació Dramàtica de Barcelona (que era una secció dins del Cercle Artístic), en la commemoració del XXV aniversari de la mort de Santiago Rusiñol. El 1957 va exposar aquarelas i guaixs a la Sala Rovira de Barcelona, sobretot paisatges, temes urbans i composicions, i el diari al Vanguardia el va elogiar com un "artista de gusto exquisito".
L'any 1958 va treballar en un mural de maqueteria en el Saló del Consolat de Mar, dins de l'edifici de l'Ajuntament de Barcelona. Va dissenyar uns plafons de gran format per explicar per capítols la història de l'expansió catalana al món. El 1960 va dissenyar els nous vestits dels gegants del Pi de Barcelona, gegants que foren restaurats pel jove Manel Casserres Boix de Solsona. El 1968 Mora va fer el disseny d'una làpida de pedra que es va esculpir en homenatge al navegant Juan Sebastian Elcano i que es va penjar en el carrer de Barcelona que porta el seu nom.
Mora tenia un estil de linea suau, prima i fràgil que reflexava la seva personalitat. Dibuixava amb colors suaus mostrant figures sempre agradables, ingènues i un xic allargades. Va il.lustrar i decorar revistes, nadales i també llibres :
- Revista Patufet
- D'ací i d'allà
- El senyor Daixonses i la senyora Dallonses (1926)
- Un terç de segle de El Dique Flotante. Dibuixos Grau Sala i Mora. Inst. Gràfica Oliva de Vilanova (1933)
- L'avi, de Jesús Coloma, llibres per l'exaltació de la bellesa. Caixa de Pensions (1934)
- Els Vells. Font de Poesia. Caixa de Pensions. Barcelona (1936)
- Revista Estel (1937)
- Los pastores de Belen, de Lope de Vega. Il.lustracions de Junoy i E.Mora. Lucero. Barcelona (1939)
- Los reyes magos, de Lope de Vega. Il.lustracions de E.Mora. Lucero. Barcelona (1939)
- El viaje, de Charles Morgan (d. 1939), editor José Janés
- Sonetos del Portugués, de Elizabeth Barrett Browning. Coberta de Evarist Mora. Ed. Mediterráneas. Barcelona (1941)
- La Solitaria de Dulwich, de Maurice Baring, Madrid (1940). José Janés. Barcelona (1942)
- Leyendas de la Vírgen. Jerome y Jean Tharaud. Portada Evarist Mora. Ed. Mediterráneas. Barcelona (1942)
- Jane Eyre, de Charlotte Bronte. Editorial Iberia J.Gil Barcelona (1943)
- Retablo, de Víctor Català. Decoració Evarist Mora. Ed. Mediterráneas. Barcelona (1944)
- Vida de Jesús para los niños, de Víctor Poucel. Ed. Juventud. Barcelona (1945)
- Intemperie, de Rosamond Lehamann. Ed. Lauro (1945)
- Narraciones y cuentos, de Oscar Wilde. Ed. Astarté (1946)
- Florecillas de San Francisco. Il.lustracions de E. Mora. Ed. Mediterráneas. Barcelona (1946)
- El tormento de Chopin, de Nino Salvaneschi. Ed. Iberia, Madrid (1949)
- Fotogravats de recordatoris religiosos (1950-1959)
- El bressol de Jesús, de Jacint Verdaguer (1951)
- Llibret de les Festes de la Mercè de Barcelona. 30 pàgs. Impremta Oliva de Vilanova (1959)
- Les figures del pessebre de l'Ametlla del Vallès. Carles Sindreu (1960)
- Goig. Poema de Puig-graciós. Impremta Sallent (1964)
- Costa Brava. Guias de España. Josep Pla. Tres mapes anecdòtics dibuixats per Evarist Mora Ed. Destino (1965)
Evarist Mora Rosselló. Wikipedia.org
https://ca.wikipedia.org/wiki/Evarist_M%C3%B3ra_i_Rossell%C3%B3
Mora. Ramon Serra Massana - Ninots, tebeos i dibuixos.
http://ropto.blogspot.com.es/2012/03/mora.html
Mora. La Memoria dels Dibuixants
http://www.lamemoriadelsdibuixants.cat/2017/05/mora/
Mora, Evarist. El diseño gráfico de la Aa la Z
http://blog.educastur.es/design/2011/01/13/mora-evarist/
Junta Municipal d'Exposicions d'Art. Exposició de primavera 1932. Saló de Montjuic
http://ddd.uab.cat/pub/llibres/1932/60053/exppri_a1932.pdf
Maria Bárbara Marchi. Cercle Artístic de Sant Lluc 1893-2009. Història d'una institució referent per a la cultura barcelonina
http://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/35613/1/MBM_TESI.pdf
Inis Figuerola .... Els cartells del Museu de la Farmàcia Catalana,
https://books.google.es/books?id=9-jk5L8URLkC&pg=PA27&lpg=PA27&dq=Evarist+mora+cartells&source=bl&ots=Uzoe5vkger&sig=8c24BzSQlpjjfN0-T10GlKbe0Qk&hl=ca&sa=X&ved=0CDIQ6AEwB2oVChMIoc-I89XixwIVBVoaCh18vAMl#v=onepage&q=Evarist%20mora%20cartells&f=false
Daniel Giralt-Miracle. Evarist Mora y la Decoración Catalana - Hemeroteca de la Vanguardia - Dissabte 12 de desembre de 1987
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1987/12/12/pagina-41/32997067/pdf.html
Montserrat Castillo- Grans il.lustradors catalans del llibre per a infants (1905-1939). Evarist Mora Rosselló, Biblioteca de Catalunya, p. 290
El Salon Rosa del Passeig de Gràcia
http://barcelofilia.blogspot.com.es/2011/07/salon-rosa-passeig-de-gracia-55-1932.html
Jaume Pla - La vida contínua: diaris de Jaume Pla (1928-1948). Col.lecció vides escrites. UBe.
https://books.google.es/books?id=Z1KYKChGjmQC&pg=PA239&dq=evarist+mora&hl=ca&sa=X&ved=0CEQQ6AEwCGoVChMIi5aV3MrkxwIVAlcaCh2raQSa#v=onepage&q=evarist%20mora&f=false
http://www.akg-images.co.uk/C.aspx?VP3=SearchResult&VBID=2UMESQYXWS2Y9#/SearchResult&VBID=2UMESQYXWS2Y9&POPUPPN=1&POPUPIID=2UMEBMLBW6ZD
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada