JOSEP MARIA TAMBURINI DALMAU (1856-1932)

Cavaller
Firmat Tamburini
 Carbonet sobre paper
48 x 30 cms
Any c. 1880 ?


El dibuix formava part de la col.lecció privada de José Mª Muruzábal del Solar (1960), col.leccionista navarrès, professor i doctor en historia de l'art. El trobem reproduït a la web Arcadja.com i també a les webs Plentyofpaintings.com i a Niceartgallery.comJosep Maria Tamburini Dalmau (Barcelona 1856 - 1932)

Pintor, dibuixant i crític d'art. Va estudiar a l'Escola de Llotja amb Antoni Caba a Barcelona, a París amb Léon Bonnat i a Roma i Nàpols, on va entrar en contacte amb Domenico Morelli o Gioacchino Toma. De nou a Barcelona, va publicar diversos articles, crítiques i dibuixos a La Vanguardia i a L'Avenç, sense deixar de presentar quadres a la Sala Parés. 
Es dedicà inicialment a la pintura històrica, amb obres com El comte d'Urgell apresat per la gent de Ferran d'Antequera, de 1891, però va anar allunyant-se del realisme acadèmic i orientant-se cap al simbolisme i els prerafaelites, dotant a les seves obres d'un aire literari, en obres com Harmonies del bosc de 1896. Va exposar en diverses ocasions a les Exposicions Nacionals de Belles Arts que es feien a Madrid i fou vocal de la Junta de Museus i professor de l'Escola de la Llotja, així com un dels cofundadors de la Societat Artística i Literària de Catalunya, el 1900. 
També va col·laborar en diverses revistes com Àlbum de Salín, Iris, Ilustració Catalana, La Ilustración Artística i Hojas Selectas. A Catalunya es pot trobar obra seva al MNAC, a la Galeria de Catalans Il·lustres, i a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, entre d'altres.

Premis :
  • 1888- Medalla de plata a l'Exposició Universal de Barcelona (1888)
  • 1898- Premi extraordinari de la Reina Regent a l'exposició de Barcelona del 1898 pel seu Conte blau.
  • 1911- Premi de SM els Reis d'Espanya

Obres rellevants :
  • Hivern, al Museu Víctor Balaguer.
  • Escena egípcia, a Vinseum
  • Retrat de Jacint Verdaguer (1906) a la Galeria de Catalans Il·lustres


http://josemariatamburini.com/
http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Maria_Tamburini_i_Dalmau

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada