JOSEP PORTA GALOBART (1888-1958)

Retrat
Firmat Porta
Gravat litogràfic
Mides ?
Any 1952JOSEP PORTA GALOBART (Berga 19 de març de 1888 - Barcelona 31 de març de 1958)

Josep Porta va nèixer a Berga l’any 1888. Va ser dibuixant, acuarelista, grabador i pintor. Era germà d'Emili Porta Galobart (1901-1965) arquitecte municipal de Berga. 

De molt jove va anar a estudiar a Alemanya i a França, on va residir molts anys, perfeccionant els seus coneixements i fent-se una sòlida fama com a "dibuixant dúctil i refinat". A Berlin va destacar per l'exquisida gràcia dels seus dibuixos. A París la seva firmà s'imposà des de les primeres pàgines de "Vogue". Va col.laborar en altres famoses revistes il.lustrades de París, Londres i Berlín. Va dibuixar per la revista Fémina amb nombrosos dibuixos.

Es va casar amb Teresa Missé Martí, filla de Carme Martí Riera (Sant Quirze de Besora 1872- Barcelona 1949),  inventora del famós sistema Martí de Patronatge.

Porta va anar a viure a Barcelona, i allí va nèixer el 1927 el seu primer fill, el Josep Maria, i dos anys més tard, el 1929, va néixer el futur pintor Emili Porta Missé. Treballava com estampador al rerafons de la botiga familiar, i aprofitava per dibuixar a totes hores. Estiuejava a Caldetes on hi tenia la segona residència. 

Als anys 40 i 50 els dibuixos de Porta assoleixen fama internacional. 

1946. Del 16 al 30 de novembre. Exposició a la Pinacoteca de Barcelona de les 33 planxes originals de la Obra Bajo los puentes, de Talleres de la Sociedad Anónima Horta de Impresiones y Ediciones, una sèrie de dibuixos de gitanos d'Andalusia. En el llibre hi va escriure comentaris el periodista, poeta i dibuixant Josep Maria Junoy i Munts (1887-1955).

L’abril de 1950 Josep Porta es trobava a S’Agaró, on va dibuixar les cares dels 9 actors que van participar en el rodatge de la pel.lícula “Pandora” (Ava Gardner, James Mason, Mario Cabré, Sheila Sim, Nigel Patrick, Patricia Raine, John Laurie i Harold Warrender). Tots els actors van firmar el dibuix que avui forma part de la col.lecció permanent del cinema al Museu Tomàs Mallol de Girona.

1952. Exposició de retrats a la Pinacoteca de Barcelona.

El 1953 Walter Starkie publica a Londres el llibre “In Sara’s Tent” il.lustrat amb els dibuixos dels gitanos que havia publicat Josep Porta l’any 1946. 

De 1954 a 1957 Josep Porta va patentar 6 invents, la majoria rel.lacionats amb l’estampació. 

1958. 23 d'abril. Després de les exposicions de Barcelona, Madrid i Londres, les planxes de les 33 il.lustraciones de gitanos van ser cedides al Museu d’Art Modern de Barcelona.

2014. Del 2 d'octubre al 20 de novembre. Exposició de dibuixos de Jospep Porta Galobart a la Galeria d'Art Gothsland de Barcelona. Vint obres de la vida quotidiana de la societat civil de la postguerra.

Josep Porta Galobart firmava els seus dibuixos amb la signatura "Porta" i és un dibuixant oblidat pel gran públic. No s'ha de confondre amb el pintor de la Pobla de Segur, Enric Mestre Porta (1901-1993), qui firmava "E. Porta" les seves obres. 

Porta Galobart està representat en el MACBA.


http://www.bonart.cat/actual/gothsland-exposa-lobra-de-josep-porta-galobart/
http://www.fundaciovilacasas.com/en/works/josep-porta
http://www.arcadja.com/auctions/es/porta_galobart_josep/artista/161726/
http://emiliporta.blogspot.com.es/p/biografia.html
http://www.girona.cat/shared/admin/docs/d/o/dosier_prensa_castellano_c.pdf


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada