3/12/13

JOSEP VINYES SABATÉS (1904-1995)

Foques en el circ
Firmat Vinyes
Tinta i color sobre paper
35 x 29 cms
Any 1958

Domador d'elefants
Firmat Vinyes
Dibuix sobre paper
46 x 32 cms.
Any 1962

Acròbats del circ
Firmat Vinyes
Dibuix sobre paper
46 x 32 cms
Any 1962




JOSEP VINYES SABATÉS (Berga 1904 - Barcelona 17 de gener de 1995)

Va néixer a Berga, sent el fill petit de Pere Vinyes Ribera i de Salvadora Sabatés. El seu pare que provenia de Gisclareny va ser procurador dels tribunals dels jutjats de Berga i dirigent del carlisme berguedà. La seva mare era mestra de professió. D'aquest matrimoni van néixer 5 fills : Joan, Rosa, Carme, Mercè i Josep.

El seu pare Pere Vinyes s'havia casat en primeres núpcies amb Rosa Cluet, amb qui va tenir un fill : l'escriptor Ramon Vinyes Cluet (Berga 8/05/1882, Barcelona 1952). Aquest fou batejat com "el sabio catalan" per l'escriptor Gabriel Garcia Márquez. 

De petit Josep Vinyes va  viure uns anys a la plaça de les Fonts de Berga, va treballar als jutjats de Berga quan tenia 13 anys,  per després anar a estudiar Peritatge elèctric a Terrassa. Va continuar els seus estudis a l'Escola del Treball de Barcelona.

A Barcelona es va casar amb Lluisa Riera Garcia i va treballar a les oficines de paper imprès de la seva familia. 

Josep Vinyes va ser dibuixant, caricaturista, col.lecionista i fotògraf. És considerat un gran historiador i investigador del món del Circ a nivell espanyol, i especialment a  Barcelona i Catalunya. També era aficionat al món dels toros. 

L'any 1931 va començar a publicar acudits i va començar a il.lustrar dibuixos en revistes com Tagast o Queralt (editades al Berguedà)

L'any 1932 va publicar al setmanari El Carrer, abans ho havia fet al setmanari l'Opinió. 

L'any 1934 Vinyes va participar en el Saló d'Humoristes de Barcelona. 

Va dibuixar l'auca cartell de les "Festes del Corpus de Berga La Patum". L'any 1936 va fer la portada del programa de mà de les festes de la Patum de Berga, i també va dibuixar tot un seguit d'esborranys preparatius.

Durant la guerra civil Vinyes va publicar els seus dibuixos als setmanaris Papitu i l'Esquetlla de la Torratxa

Josep Vinyes fou a més d'historiador, un gran col.leccionista del món del circ, i va arribar a ser membre de l'associació internacional "Union des historiens du Cirque". Fou amic del crític d'art Sebastià Gash Carreras (1897-1980) amb qui compartia la mateixa passió pel món del circ.

El seu fill Fernando Vinyes Riera (1941-1999) va heretar la passió pel dibuix i pel món dels toros del seu pare. Fou un bon caricaturista amb dibuixos i aquarel.les on combinava les seves dues grans passions.

El 1944 va participar en el Saló d'Humoristes de Radio Lleida. 

El dibuixant Romà Bonet Sintes (1886-1967) mes conegut per "Bon" va realitzar una caricatura de Josep Vinyes en una data que no hem pogut determinar.

L'any 1947 el seu amic, pallasso i dibuixant Albert Guiriguet Andrés (1911-1961) li va dedicar una aquarel.la.

El 1963 Josep Vinyes va dibuixar el cartell de la comèdia de teatre "Un marit baix de To" que anava a càrrec de la companyia de Mario Cabré que actuaven al Teatre Romea. El cartell va ser editat per la impremta Borràs. L'any 1966 el seu amic Sebastià Gash li va escriure una dedicatòria manuscrita.

Josep Vinyes també va ordenar i tingué cura de l'arxiu de material literari del seu germà Ramon. Una part del material guardat al llarg de la seva vida, cartells i llibres sobretot, va donar-lo per tal de crear el Museu del Circ de Berga, i en agraïment l''any 1986 l'Ajuntament de Berga li va concedir el premi Ciutat de Berga a la Cultura Popular.

La col.lecció de més de 6.000 negatius fotogràfics, alguns cartells, quaderns i notes, fou donada al seu deixeble Genís Matabosch (1977) -actual director del Festival Internacional del Circ de Figueres- formant part del fons Circus Arts Foundation. La col.lecció es va començar a digitalitzar a partir de l'any 2012.

Josep Vinyes va publicar alguns llibres i articles sobre el món del circ :
  • El caballo en los toros, Union des Historiens du Cirque, 1959
  • Charlie Rivel, ed. Nou Art Thor. Col.lecció Gent Nostra. Barcelona. 1983
  • Charlie Rivel, Editions de la Gardine
  • Circusiana: col·leccionistes de documentació de circ
  • Barcelona: Gràfiques Canuda, DL 1993 (Fons de Circ Jordi Elias)
  • Charlie Rivel, Universal Clow - Revista Catalònia - Núm. 31 - 1995
  • Va escriure varis articles a la revista Circo (dirigida per Riccardo Orechia) amb treballs sobre Fregolli, Rastelli, Gil Vicente Alegría, el clown Pinta, Tony Grice, las familias Aragón o Briatore, etc.

Llibres escrits per altres autors :
  • Martí Gómez, Josep - Josep Vinyes o el Circo de la Vida. Magazín Dominical de El Espectador
  • Ed. Nou Art Thor - Biografies catalanes - Vol. 5 - Josep Vinyes



FONTS CONSULTADES :

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada